Ingroeiende nagels

Ingroeiende nagels

Veel mensen hebben last van ingroeiende teen nagels, vaak aan de grote teen. Het is een situatie die voor veel pijn kan zorgen en zo snel mogelijk moet worden verholpen.

Medische Pedicure Petra geeft u tips hoe u kunt voorkomen dat de nagels ingroeien en legt u uit wat zij er aan kan doen om snel van de pijn te worden verlost.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, maar ook het verkeerd of te kort afknippen van nagels kan een oorzaak zijn. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat een schijnbare verlichting vanwege drukvermindering, maar meestal zijn de gevolgen dan erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teen top kan dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen.

Het is belangrijk om teennagels minimaal 1 millimeter uit te laten steken over de teentoppen. Ook is het belangrijk om de hoek van de teennagel niet schuin af te knippen, hierdoor voorkom je dat de teennagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwand binnen dringt.

Behandeling

Mijn advies is om niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. Medische Pedicure Petra heeft daartoe instrumenten en kan ervoor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan de pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen.

Ook kan Medisch Pedicure Petra er voor zorgen dat middels diverse technieken herhaling van het ingroeien kan worden voorkomen.

Wat kunt u er zelf aan doen om ingroeiende teennagels voorkomen?

  • Knip teennagels altijd recht en vooral niet te kort.
  • knip teennagels in de hoekjes nooit rond af.
  • Vijl ook teennagels net als nagels aan de handen glad.
  • Tot slot, draag goed schoeisel met voldoende ruimte aan de tenen.